Nela

PROF. NOVOZAVJETNOG GRČKOG

I dalje se čudimo, divimo i svaki dan  zahvaljujemo za to čudo neočekivane radosti u našim životima.

Evo kako izgleda ovaj mozaik Božjega vodstva u našim životima iz moje perspektive.

Peter je upravo spomenuo «Nelin odgovor». On se sastojao i sastoji od moje odlučujuće «četiri točke» koje su našu vezu dovele u «željenu luku» (Ps 107:30).

  1. Zajedno želimo služiti Gospodinu.
  2. Volimo se i brinemo jedno o drugome.
  3. Razumijemo se međusobno.
  4. Namijenjeni smo jedno drugome.

Namijenjeni  jedno drugome?

Prije 45 godina nakon omladinskoga kampa u Beatenbergu, za vrijeme čitanja Biblije, izronio  mi je jedan biblijski tekst na poseban način, a odnosio se na Petera i na mene. Nešto kao «grom iz vedroga neba» ili više kao «šapat laganog i blagog lahora».

Jedno obećanje koje se naravno nije moglo ispuniti. Ostavila sam to po strani, dojam je izblijedio i nisam o tome više razmišljala.

Nedugo nakon toga upoznala sam i sretno se udala za Jima Williamsa, američkog studenta, a kasnije biblijskog teologa. Rodilo nam se troje djece. Zajedno smo rado služili Gospodinu u tadašnjoj Jugoslaviji, na biblijskoj školi u Novom Sadu i u Zagrebu.

1980. godine, u prometnoj nesreći, iznenada nas je napustio moj muž Jim. Ostala sam udovica s troje male djece sa samo 35 godina.Nisam to mogla shvatiti, ali prihvatila sam kao od Gospodina, jer sam  nekako vjerovala da On zna što radi.

I sada, nakon 45 godina, došlo mi je do svijesti da je Gospodin u svojoj vjernosti polako pripravljao put i tlo za ispunjenje njegova obećanja.

I Peter i ja smo živjeli u sretnim brakovima – s djecom, a kasnije i unucima. Oboje smo doživjeli gubitak i žalost zbog iznenadnih nesreća naših bračnih drugova. U svojih 30 godina kao udovica, u misijskoj službu, nisam nikad mislila da će ono davno obećanje ikada moći postati stvarnost. Ali naš Gospodin ostaje vjeran, djeluje tiho i postepeno te sigurno utire put k ispunjenju svojega plana za naše živote. «Zar Bog kada rekne, a ne učini, zar obeća, pa ne ispuni?» Brojevi 23:19

I dalje se čudimo, divimo i svaki dan  zahvaljujemo za to čudo neočekivane radosti u našim životima.

U Knjizi proroka Jeremije 29:11 nalazimo jedno obećanje koje sve ovo obuhvaća i obasjava: «Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – riječ je Gospodnja – naume mira a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu.»


Peter

BIBLIJSKI UČITELJ

Od najranije mladosti prolazio sam kroz mnoge velike promjene i kretanja, a u svemu tome pratila me je Božja milost.

Rođen sam u Švicarskoj, a odrastao u Indiji. Kasnije školske i studentske godine proživio sam u Švicarskoj. Živu crkvenu zajednicu i odličnu grupu mladih slijedilo je 35 godina u kojima sam služio kao biblijski učitelj u kući za goste i biblijskoj školi u Beatenbergu. To malo  planinsko selo  nalazi se blizu Interlakena, poznatoga turističkog boravišta u Alpama. Bile su to zlatne godine s mojom prvom suprugom Suzanne – i naše troje djece.

Tijekom tih godina poznavali smo se i s Nelom, misionarkom i udovicom iz Zagreba i pozdravljali se kada je bila gost u Beatenbergu. Također smo međusobno razmjenjivali  okružna pisma - vijesti o svojim  obiteljima i aktivnostima u misijskom radu. Bilo je to srdačno zajedništvo u službi Gospodnjoj.

Za mene je nastupila velika promjena ujesen 2009. Bili smo na odmoru kod obitelji naše kćeri u Italiji. Suzanne je jedne noći doživjela nesretni pad niz stepenice koji je smrtno završio. Bio je to za nju Božji poziv s ovoga svijeta.

U šoku i dubokoj tuzi ispraznio sam i prodao naš stan u Francuskoj i preselio se u Švicarsku u blizinu svojih dvaju sinova i njihovih obitelji nedaleko od Berna. «Dragi Gospodine, vjerni moj Bože, - što sada? Kako dalje? Je li to posljednja stanica u mojemu životu?»

Među silnom poštom rođaka, prijatelja i poznanika bilo je i pismo od Nele koja je tada bila kod svojih dragih u Americi. Neočekivano i jasno došlo mi je sjećanje kad sam ju posljednji put nakratko vidio u Beatenbergu. Bilo je to otprilike prije devet godina, ali je to sjećanje ipak bilo još živo. Zahvalio sam Neli na tim ohrabrujućim retcima pismom koje je bilo nešto duže od očekivanoga. Pisao sam i o svojoj želji da ju jednom posjetim u Zagrebu kako bismo razmijenili iskustva o Božjem djelu, o evangelizaciji i misiji u njezinoj domovini.

Taj posjet i sljedeća pisma odvijali su se u rastućoj sigurnosti dobroga Božjeg vodstva. Tu nije bilo nikakve sjene, ni pitanja ili dvojbe te kako sam kasnije uvidio: bio je to izraz ljubavi od srca.

Ženidbena ponuda. «Dakle, dragi Gospodine, Ti ideš pred nama na tom putu. Bez Tebe ne želimo ništa učiniti.» Uskoro je stigao Nelin odgovor. Sve je bilo tako jasno i jednostavno. Radosna nas je sigurnost pratila do našega vjenčanja na Duhove 2011. godine u Baptističkoj crkvi u Zagrebu. Tako je i sada.

KRIST365

Ako želite dobivati informacije o aktivnostima koje organiziramo i sadržajima koje objavljujemo pretplatite se na naš newsletter KRIST365.

Brinemo o vašoj privatnosti. U svakom trenutku se možete odjaviti.

© MI dizajn.