Uređenje glavne dvorane

O uređenju glavne crkvene dvorane BC Zagreb govorilo se već godinama. Još prije desetak godina crkveno vodstvo je za izradu idejnih rješenja uređenja dvorane angažiralo nekoliko arhitektonskih ureda koji su predložili različite varijante i pristupe u uređenju prostora. Nakon izrađenih idejnih rješenja, a zbog sve izraženije krize u graditeljskom sektoru, planovi za uređenje su stavljeni na stranu i odlučeno je pričekati 'godinu-dvije'.  

Tijekom 2014. godine ponovno se aktivira ideja uređenja, te tadašnji pastor Zdenko Horvat vrlo aktivno pokreće sve aktivnosti vezane uz rad na dvorani. Nakon njegove smrti privremeni pastor Željko Mraz također potiče i ohrabruje intenzivne pripreme za realizaciju projekta.

Iz arhive arhitektonskih ureda koji su radili idejna rješenja izvlače se već pomalo zaboravljeni materijali te zajedničkim projektantskim snagama autorski tim u sastavu Branko Doračić, Robert Križnjak i Emil Moguš, pročavajući do tada izrađena rješenja, izrađuju jedno sinergijsko rješenje koje na suvremen način odgovara na većinu projektnih problema koji su bili evidentni u eksploataciji postojećeg prostora.

Nakon izrade kompletne projektne dokumentacije ishođena je suglasnost Gradskog zavoda za zaštitu spomenika te je otklonjena svaka formalna zapreka za početak radova. Nakon nekoliko prikupljenih ponuda za izvođenje radova, odabrana je tvrtka Šel-invest d.o.o. U to je vrijeme Ivica Horvat izabran za novog pastora BC Zagreb, ali jasno i nedvojbeno podržava nastavak projekta.  


Radovi su započeli sredinom lipnja i završili sredinom rujna 2017. godine, a obuhvaćali su neke ozbiljnije građevinske zahvate - uklanjanje postojeće galerije, izrada velikih prodora u nosivim zidovima od opeke, te izrada potpuno nove čelične konstrukcije galerije. Adaptacijom su zamijenjene instalacije grijanja te sve elektroinstalacije uključujući potpuno novi sustav rasvjete.  

 
Već pri samom ulazu u prostor, velike ustakljene stijene (na mjestu starog nosivog zida) otvaraju pogled direktno prema untrašnjosti dvorane, a stubište za penjanje na galeriju jasno je vidljivo. Raspored sjedenja i komunikacija unutar samog prostora potpuno je promijenjena, što će svakako zahtjevati još neko vrijeme prilagodbe. Pogledom na prednji zid dvorane iz bilo koje pozicije u dvorani, dominira staklena forma križa urezana u zidnu 'drvenu' oblogu. Križ na bini, izmaknut iz svog okvira simbolizira Isusov naputak da izađemo iz svog komfora i iskoračimo u svijet!

Iako se vanjske dimenzije dvorane nisu mogle povećati, kroz razne arhitektonske intervencije prostor je doživio potpunu preobrazbu. Ostvareno je oko 160 sjedećih mjesta, a ukupni kapacitet raste sa stajaćim mjestima na preko 200. Naša je želja i molitva da svatko tko uđe u naš prostor ne doživi našu crkvu samo kao pozitivno vizualno iskustvo, već da doživi istinsku preobrazbu u svakom segmentu svog života.

Emil Moguš


 

2017 06 27 17 02 37
2017 07 03 17 33 43
2017 09 15 17 52 22
2017 09 15 17 58 26
2017 09 17 11 55 14
2017 09 17 11 20 26