Tko su baptisti

O tome tko su baptisti, koja su im osnovna obilježja i koliko ih ima objašnjava pastor Toma Magda, predsjednik Saveza baptističkih crkava u RH i bivši predsjednik Europske baptističke federacije

Tko su baptisti? Koja su osnovna obilježja baptista?

Baptisti su kršćani koji su svjesno, vjerom prihvatili Krista kao osobnog Spasitelja. Temelje svoj život na Bibliji kao jedinom autoritetu po svim pitanjima vjere, pobožnosti i života općenito. Okupljeni su u mjesne crkve koje su po svojoj strukturi kongregacionalističke, (nema hijerarhije niti jednog centra koji uređuje život svih baptista), autonomne i gdje su svi ravnopravni i pozvani izgrađivati crkvu svojim darovima i sposobnostima. Svi su pozvani sa svom ozbiljnošću proučavati Riječ Božju, propovijedati Evanđelje i svojim životom to potvrđivati. Otvoreni su za dijalog i suradnju s drugima, zalažu se za slobodu savjesti, promicanje ljudskih prava, vjerskih sloboda, odvajanje crkve od države...

Koliko ima baptista u Hrvatskoj? U svijetu?

U Hrvatskoj ma oko 2.000 krštenih članova, a šira baptistička obitelj, koja uključuje djecu, redovite posjetitelje i prijatelje, broji oko 3.000 ljudi.

U svijetu ima oko 110 milijuna baptista u oko 200 nacionalnih saveza i organizacija.

Vjeruju li svi baptisti isto?

Kada su u pitanju bitne stvari kao što su spasenje po milosti osobnom  vjerom u Krista, koje prethodi krštenju, vjera u trojedinog Boga, djelovanje Duha Svetog kao treće božanske osobe koja  presvjedočuje grješnika u valastiti grijeh i po obraćenju prebiva u kršćaninu, Kristovo uskrsnuće u tijelu i njegov drugi dolazak, autoritet Riječi Božje, crkva kao živi organizam, Tijelo Kristovo, u kojem su svi ravnopravni (svećenstvo svih svetih), onda svi baptisti vjeruju isto. Kada su u pitanju «sekundarne istine» onda se tu njeguje različitost.

Gdje je mjesto baptista u zemlji u kojoj su “svi” katolici Hrvati, a svi pravoslavci “Srbi”?

Baptisti su tamo gdje ih je Bog postavio, i to s razlogom. Bilo da su manjina, kao u Hrvatskoj ili veća vjerska zajednica, kao što su to u SAD,  Bog očekuje da mu služimo gdje god se našli. Očekuje da budemo dosljedni sljedbenici njegova sina Isusa Krista, da radimo na svom posvećenju, na evangelizaciji i na služenju bližnjima koji su oko nas. Dakle, tu gdje jesmo Bog očekuje da mu budemo vjerni sluge i svjedoci.

Iako mali, baptisti imaju što ponuditi jer su tijekom svoje 4-stoljetne povijesti itekako utjecali na razvoj kako suvremene Europe, tako i svijeta. 
Na primjer, 2007. godine su engleski baptisti slavili 200. obljetnicu ukidanja robovlasništva koje je izglasao engleski parlament a za što su direktno zaslužni baptisti.
Također valja istaći zalaganje baptista za mir u svijetu. Dvojica baptista su primila Nobelovu nagradu za mir: to su Martin Luther King, Jr. i Jimmy Carter.

“Baptisti su spašeni, a svi ostali idu u pakao!” - ili ???

Možemo se ovako našaliti: neće samo baptisti biti u nebu, bit će i drugih, ali zašto riskirati!

Šalu na stranu. Spašeni su samo oni koji su se pokajali zbog svojih grijeha, koji su vjerom prihvatili Krista kao osobnog spasitelja, dobili oproštenje grijeha i žive iz dana u dan snagom Duha Svetog. Nikakav natpis ili etiketa nas neće spasiti, niti jedna crkva to ne može, to je isključivo Božje djelo, a Božja je volja da se svi spase.