Spokoj

Napisao/la Dave Egner. Posted in Kruh naš svagdašnji

Pročitajte: Psalam 4


Više si radosti dao mome srcu
nego njima u doba žetve.

Psalam 4:8

Ma koliko se trudili – namještali se, okretali, premještali i tukli jastuk – nekada jednostavno ne možemo zaspati. Nakon niza dobrih savjeta o tome kako noću bolje spavati, autor novinskog članka zaključio je da »pravilan način spavanja« naprosto ne postoji.

Cijeli je niz razloga zašto ne spavamo i zašto u vezi s mnogima od njih ne možemo ništa učiniti. No, nekada je neželjena budnost posljedica nemira, briga ili osjećaja krivnje. U tim nam trenucima može pomoći primjer Davida u
4. psalmu. Zazvao je Boga i molio ga da čuje njegovu molbu (r. 2). Bio je siguran da će ga Bog »uslišati kad Ga zazove« (r. 4). David i nama poručuje: »Razmišljajte u svojim srcima, na postelji svojoj, i šutite« (r. 5). Usmjerimo svoje misli na dobrotu, milosrđe i ljubav Božju za ovaj svijet, za one koje volimo i za sebe, i to će nam pomoći da se pouzdamo u Njega (r. 6).

Bog nam želi pomoći da sami ne rješavamo svoje probleme već vjerujemo da će On to učiniti. On može staviti »radost« (r. 8) u moje srce. Zato »spokojno zaspim čim legnem, samo mi Ti, Gospode, daješ živjeti u sigurnosti« (r. 9).

- Dave Egner

Kad mir mi nebeski proniče svu grud,
ma prijetile bure i grom,
ja ipak ću pjevati u vjeri posvud:
»Dobro mi je u Gospodu mom!«

Kad ne možemo zaspati, Bog će nam dati odmor.