Izazov plus 18 04

#6 TKO MENE SLIJEDI, NEĆE IĆI PO TAMI

Isus im zatim ponovno progovori: »Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života.« Evanđelje po Ivanu 8, 12

Riječ držiš, u tami svijetliš… Isus želi da razumijemo što nam govori, susreće nas osobno i nudi nam Život. Imamo li uši za ono što nam govori i prihvaćamo li što nam nudi? Nalazimo se u razdoblju koje obilježava pandemija COVID-19 i čovjek traži odgovore. Ovo je naš kontekst, a gdje je tu Krist?

Isus prilazi Samarijanki na Jakovljevom zdencu i nudi joj vodu koja postaje izvor i donosi vječni život. Zatim, nakon što nahrani više od pet tisuća ljudi, govori da je On kruh koji je život i tko jede taj kruh nikada neće umrijeti. Zapazimo perspektivu iz koje ljudi primaju Isusove riječi dok ih čitamo danas. To je pjesmom i radošću popraćena proslava Blagdana sjenica. Prvu noć tog Blagdana pale se četiri velika svijećnjaka i to je kontekst Isusova nastupa u kojem govori Ja sam svjetlost svijeta! Židovi, okruženi svjetlom koje njihova tradicija drži za simbol spasenja, slušaju Isusa kako govori da je On svjetlost, On je ispunjenje značenja tog Blagdana.

Osim ovog strašnog virusa, koja nas još tama okružuje? Jer Isus nam prilazi kao odgovor na tu tamu i kaže da, ako povjerujemo da je Spasitelj, a svojim životom to i svjedočimo - dakle slijedimo ga - nećemo više hoditi u tami.

Ovo je naš kontekst, a gdje je tu Krist? Ovdje je i govori ti da je On kruh, izvor vode i svjetlo, nada i mir za kojim čezneš. Prihvaćaš li ga?

Tomislav Minić