Izazov plus 17 04

#5 NITKO NE DOLAZI K OCU OSIM PO MENI

Odgovori mu Isus: „Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni.“ Evanđelje po Ivanu 14, 6

Što je zajedničko Liječničkom i Gipsovom putu, Bažulovki ili pak Šumarevom i Mlekarskom putu. Zaljubljenici u planinarsko penjanje i aktivni boravak u prirodi znaju da svaki od ovih puteva, duži ili kraći, lakši ili teži vodi na Sljeme. Oazu zelenila, mira i tišine Zagrebačke gore. Mnogi ljudi i duhovni put k Bogu vide na ovaj način. Žele reći kako nije bitno kojom stazom ideš, važno je biti uporan i stići na vrh. Ako na tom putu nekome i pomognemo dobrim djelom, tim bolje. Razmišljajući o svom duhovnom putu, možemo li taj princip prihvatiti u vlastitom životu? Možda bi i mogli kada Netko ne bi izjavio nešto potpuno drukčije, „Ja sam put, istina i život, nitko ne dolazi Ocu osim po meni!“ Tko god o duhovnosti ozbiljno razmišlja ne može prema ovim riječima biti ravnodušan. Ovo su riječi Isusa Krista, zapisane u Ivanovom evanđelju 14:6.

Isus ne ukazuje na put. On za sebe kaže „Ja sam put“. Put do Boga ne vodi preko Deset zapovjedi, dobrih dijela ili članstva u crkvi, nego samo i jedino preko Krista. Dobar planinar može izabrati najkraću stazu i njome stići na Sljeme za manje od jednog sata, no ako izaberete i neku drugi, stići ćete na vrh.

Međutim, samo jedan put vodi Stvoritelju, Kralju vjekova, besmrtnome, nevidljivom, jedinom Bogu i to preko osobe Isusa Krista koji je rekao „Nitko ne dolazi Ocu osim po meni“. Amen

Siniša Begović