Izazov plus 15 04

#3 MIR VAMA

I uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« Evanđelje po Ivanu 20, 19-21

Strah nas stalno okružuje - strah od koronavirusa, ekonomske krize, potresa. Ljudi su uplašeni, tjeskobni. Ne spava se u pidžamama, torbe spremne za slučaj napuštanja doma, vrata se ne zaključavaju. Ograničenost kretanja i druženja dodatno pojačava mjeru straha.

Iz predloženog teksta vidimo da su se i Isusovi učenici u strahu od Židova zatvorili u kuću u kojoj su boravili. Zatečeni zbivanjima, bili su zbunjeni, anksiozni, dezorjentirani. Učitelj je razapet, pokopan, a i njihovi su životi u opasnosti. Čini se da za njih nema nade. I tada na ''scenu'' stupa uskrsli Gospodin. Stade pred njih i kaže – mir vama. Pokazuje im svoje ruke i bok. Učenici ga prepoznaše i radost se vrati u njihova srca. Isus je rekao samo te dvije male, moćne riječi, a oni su doživjeli promjenu i oslobođenje. No moć nije bila u izgovorenim riječima, nego u Onome tko je došao među njih i donio toliko potreban mir.

Danas kada živimo u vremenu straha i nesigurnosti, Isus dolazi među nas preko Riječi, molitve i slavljenja te nas Svetim Duhom hrabri – mir vama. Njegovo obećanje ''Ja sam s vama u sve vrijeme, do svršetka svijeta''(Matej 28:20) jednako vrijedi kao i onda kada je bilo upućeno učenicima jer se Isus ne predomišlja i Riječ je Njegova istinita.

Pred nama je izazov vremena i okolnosti u kojima živimo. A pitanje je za sve nas - Što izabrati, strah ili mir? Ja biram mir, Kristov mir. A ti?

Maja Horvat