Izazov plus 14 04

#2 Neka s ene uznemiruje srce vaše

»Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao:‘Idem pripraviti vam mjesto’? Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja. A kamo ja odlazim, znate put.« Evanđelje po Ivanu 14, 1-4

Kao i većina djece, moje kćerke voljele su slušati priče prije spavanja. Čitajući dječje priče često sam zaspao prije njih, što je posebno izazivalo smijeh kod moje supruge. Stoga se odlučih za drugu taktiku. Pričat ću priče izmišljajući likove i zgode i tako ostati budan. Problem je nastao u trenutku kad su moje kćerke bolje pamtile likove i događaje od mene. Stoga sam morao daleko ozbiljnije pristupati stvaranju priča, baš poput pravog scenarista neke omiljene serije. 'Što je bilo dalje, tata?', 'Hoće li mu biti dobro?', 'Nisam li taj 'medek' tata ja?' - bila su njihova stalna i omiljena pitanja.

Isus, za razliku od mene, nije svojim učenicima donosio lijepe vijesti o svojoj budućnosti i budućnosti svoga naroda. Umjesto toga, Isus ih iznenađuje i šokira govorom da ga čeka izdaja, muka, smrt i proslava. Bio je to 'tvrd' govor, težak ušima, a još teži srcu. Vidjevši taj strah koji paralizira i potresa ljudsku dubinu, Isus se obraća učenicima s ohrabrujućom porukom i obećanjem. Isus ne nudi ništa 'novo', nego ih prisjeća da 'govori ono kako mi reče Otac'.

Isusova poruka i obećanje skrojeni su za teške trenutke naših života. Lako je u dobru biti dobar. No, kad se tresu temelji naših života, ostajemo sami. Umjesto nemira u srcu, imajmo povjerenja u Oca i Onog koji nam je pokazao put do Oca.

Ivan Vučetić